×
×
Red Internacional

Aquest 18 de maig s’estrena a la Virreina Centre de la Imatge l’exposició sobre la precarietat femenina a Barcelona, comissionada per l’associació Las Kellys i l’agrupació de dones Pan y Rosas.

Miércoles 16 de mayo de 2018 | Edición del día

Les Kellys, les cambreres de pis que netegen els hotels, al costat de Cynthia Burgueño de l’agrupació de dones Pan y Rosas de Barcelona, han comissionat l’exposició titulada Las Kellys. Lluites de dones a la Barcelona precària. Publiquem part de la presentació.

No són invisibles, es veuen molt bé. Darrere de l’esplèndida ciutat de Barcelona, elles estan als hotels, en els bars i restaurants, netejant, cuinant i atenent. Als parcs cuidant nens i passejant gent gran, en oficines, hospitals, escoles i instituts, escombrant carrers, repartint correus, conduint transports públics, en entitats bancàries, tendes, caixes de supermercats, en les cuines dels centres de treball, fàbriques industrials amagades entre muntanyes. No són invisibles, es veuen molt bé també quan lluiten.

Després de la visualització de l’esplèndid arxiu d’HAMACA, hem seleccionat algunes que conviden a comprendre la relació entre l’increment de la feminització del treball i la precarietat laboral que tenen el seu origen en el model laboral del capitalisme espanyol configurat en les dècades dels vuitanta i els noranta.

La transformació profunda del treball després de les noves formes d’explotació capitalista no només ha impactat en la vida quotidiana i la composició social de la classe treballadora, en particular de les dones, sinó també en tot un entramat de relacions socials, polítiques i culturals, generant contrastos propers i permanents a les grans ciutats d’Europa.

Explícitament o no, les dones treballadores precàries, immigrants, joves, vénen desafiant al model laboral del capitalisme espanyol configurat en els noranta. Allò que Las Kellys, les cambreres d’hotels autoorganitzades, anomenen o sofreixen com “externalitzacions”, que anar rebaixant les condicions laborals, precaritzant els treballs i les vides de milions.

Precarietat en femení. No és individual, és col·lectiva. Amb la nova estructuració del mercat laboral capitalista, van aparèixer les teories “pos” de que les velles i tradicionals formes de lluita havien mort, igual que les ideologies (menys les del capitalisme). Queda només la lluita individual i cultural com a opció, deien.

Aquesta exposició vol reflectir aquestes experiències. Perquè el terreny de batalla de la lluita de gènere és un terreny en la lluita de classes per, des d’aquí, recuperar i conquistar els drets perduts i per guanyar de totes les dones.

L’exposició comença el 18 de maig i acaba el 7 d’octubre. Es realitzarà en el Palau de la Virreina, La Rambla 99 de Barcelona.
Comentarios

DEJAR COMENTARIO


Destacados del día

Últimas noticias